
 
 

Tuition Classification FAQ’s 

 

General Questions 

1.Q. Are the Board of Regents Tuition Classification policies based upon Georgia law? 

 

A. Yes, the Board of Regents tuition classification policies reflect the requirements for 
in-state classification as required by O.C.G.A. 20-3-66 passed by the Georgia Legislature 
in July 2008. 

 

2.Q. If a campus uses other admission applications in addition to the common 
application, are there specific questions related to tuition classification which must be 
asked on those applications? 

 

A. The Office of Student Affairs is responsible for reviewing and updating the questions 
contained in the tuition classification section of the online common application. These 
questions are reviewed on an annual basis to ensure they result in applicant information 
sufficient for an accurate tuition classification determination to be made and reflect 
current Board of Regents policy and Georgia law. It is the responsibility of any campus 
utilizing any other applications, either online, paper, undergraduate or graduate, to 
ensure the tuition classification questions on those other applications are consistent 
with the common application questions. A campus may ask additional questions related 
to tuition classification on their application, but all other applications must include the 
questions asked on the common GAcollege411 application. 

 

3.Q. Does the University System Office provide a standard petition form? 

 

A. The University System Office provides a standard petition form which is available as a 
Word document and as a PDF document on the USG Faculty and Staff Tuition 
Classification Resource Page. The Word document may be customized by institutions 
with their institution logo and other information specific to their institution. The 
petition form is also available to the public as a PDF document in Tuition and Financial  



 
 

Aid section of both the Students and the High School Counselors, Graduation Coaches 
and Advisors sections of the Student Affairs website. 

 

4.Q. Does the University System Office provide sample waiver application forms? 

 

A. The University System Office provides sample waiver forms which can be found on 
the USG Faculty and Staff Tuition Classification Resource Page. The sample waiver 
forms may be customized by the institutions. 

 

5.Q. Are days or months counted when determining if a student has been domiciled in 
Georgia for the required period of twelve continuous months immediately preceding the 
first day of classes for the term an in-state classification is sought? 

 

A. Board of Regents policy 4.3.2 states that domicile must have been established and 
maintained in the state for a period of at least twelve consecutive months immediately 
preceding the first day of classes for the term in order for a student to be classified as in-
state. As a result, months, not days, are counted when determining if a student has been 
domiciled in the state for a sufficient period of time. In other words, a student who 
established domicile on August 30th, 2010 could be considered for in-state classification 
for a term that begins on August 15th, 2011. 

 

6.Q. Can an individual qualify for in-state status based solely on his/her marriage to a 
Georgia resident? 

 

A. A student cannot be classified as in-state based solely on his/her marriage to a 
Georgia resident. Just as a student does not automatically lose his/her Georgia 
residency by marrying an individual from another state, it cannot be presumed that a 
student has assumed the domicile of his/her spouse solely by virtue of marriage. A 
student must demonstrate that he/she has established and maintained domicile in 
Georgia for the 12 consecutive months immediately prior to the first day of classes for 
the term the in-state classification is sought in order to be classified as in-state. When 
determining if a student has been domiciled in the state, marriage to a Georgia resident  



 
 

would be one factor considered and would potentially help establish the student’s 
reason for coming to and/or remaining in the state. A student may be awarded the 
Nonresident Student Waiver based on his/her marriage to an individual who has been 
domiciled in the state for at least 12 consecutive months immediately preceding the first 
day of classes. 

 

7.Q. What should be taken into consideration when evaluating a student who is under 
the age of 24 and is claiming to be independent? 

 

A. Board of Regents policy 4.3.2.1 defines a dependent student as “an individual under 
the age of 24 who receives financial support from a parent or United States court-
appointed legal guardian” and an independent student as “an individual who is not 
claimed as a dependent on the federal or state income tax returns of a parent or United 
State court-appointed legal guardian, and whose parent or guardian has ceased to 
provide support and rights to that individual’s care, custody, and earnings.” 

 

A student who is under the age of 24 is assumed to be dependent, and therefore assumes 
the domicile of his/her parent(s) or US court-appointed guardian, unless they provide 
proof that they are not receiving support from their parent(s) or US court-appointed 
guardian. Consequently, a student under the age of 24 may be considered as an 
independent student if he/she provides documentation showing income and/or non-
parental financial support sufficient to live in Georgia. We recommend viewing the 
Federal Poverty Guidelines (http://aspe.hhs.gov/poverty/index.shtml) to determine an 
amount that may be considered sufficient to live in the state. Students are not required 
to meet the actual dollar amount as the amount may be adjusted based on factors 
specific to a local area and the student’s specific situation. Income and non-parental 
financial support may include income earned through employment, benefits provided by 
the state of Georgia, such as food stamps, and support provided by others (relatives, 
boyfriend/girlfriend, etc) such as free or reduced room and board. Support originating 
from outside of the state cannot be taken into consideration as this indicates the 
maintenance of ties outside of the state. Students who are claimed as a dependent on the 
taxes of his/her parent(s) typically cannot be considered independent. 

 

 



 
 

8.Q. Can a student who has moved to the state and whose only source of income is from 
a trust be classified as in-state? 

 

A. In order to be classified as an in-state student, a student must demonstrate that 
he/she has established and maintained domicile in the state for at least 12 consecutive 
months immediately preceding the first day of classes for the term the in-state 
classification is sought. A dependent student’s domicile is assumed to be that of his/her 
parents unless they demonstrate that they are independent. Income from a trust may be 
taken into consideration when determining if a student is independent; however, the 
student would still need to demonstrate that they have established and maintained 
domicile in the state for 12 consecutive months immediately preceding the first day of 
classes. In other words, although a student may be considered independent based on the 
trust income, if the documentation indicates they moved to the state to attend school 
and/or have not taken sufficient steps to suggest that domicile has been established and 
maintained, an in-state classification would not be warranted. Georgia residents would 
be expected to have filed state income tax on any income earned as a result of the trust. 

 

9.Q. If an applicant informs a campus that he/she mistakenly answered a question in 
the tuition classification section of the admission application incorrectly, should he/she 
be required to complete a petition or may the information be corrected in another way? 

 

A. An institution may permit an applicant to submit a notarized statement to correct an 
error in answering a tuition classification question on the application. The notarized 
statement may be used in these situations in lieu of a completed petition. 

 

10.Q. Can a student under the age of 24 be considered for in-state classification based 
upon a step-parent? 

 

A. A dependent student may be evaluated as a dependent of a step-parent provided the 
step-parent and parent file their taxes jointly and claim the child as a dependent. In 
order to be classified as in-state, documentation would also need to be provided 
showing the step-parent had established and maintained domicile in Georgia for the 12  



 
 

consecutive months immediately preceding the term the in-state classification is 
requested. 

 

11.Q. Can a student over the age of 24 who was previously classified as in-state at one 
institution retain that classification if they move outside of Georgia and then apply to 
another institution? 

 

A. BOR Policy allows an independent student classified as in-state to retain that 
classification if they relocate out of state TEMPORARILY but then return to Georgia 
within 12 months of leaving the state. 

 

BOR policy also allows a dependent student to remain classified as in-state even if the 
domicile of his/her parent changes, provided the student remains continuously enrolled. 

 

BOR poIicy does not allow an independent student who moves from Georgia and 
establishes their domicile outside of the state to be classified as in-state when 
transferring from one USG institution to another, even if remaining continuously 
enrolled when transferring. 

 

12.Q. Can a dependent student who was classified as an in-state student at a TCSG 
institution be granted in-state status upon transferring to a USG institution if his/her 
parents have since moved out-of-state? 

 

A. Yes, provided the dependent student remains continuously enrolled during his/her 
transition from the TCSG institution to the USG institution, the student may be 
evaluated based on his/her circumstances while enrolled as an in-state student at the 
TCSG institution. The student would need to provide overwhelming evidence that 
he/she would have been eligible for an in-state classification as outlined in BOR Policy 
4.3.2 at that time and the student must have remained continuously enrolled. 

 



 
 

13.Q. Can a General Education Diploma (GED) awarded in Georgia be considered the 
equivalent of graduation from a Georgia high school for the purpose of determining 
dependent student eligibility for in-state as outlined in BOR policy 4.3.4? 

 

A. Yes, a GED awarded in Georgia may be considered the equivalent of graduation from 
a Georgia high school for the purpose of determining the eligibility of a dependent 
student for in-state classification. 

 

14.Q. What Georgia Code requires any individual who drives in the state to obtain a 
Georgia driver’s license within 30 days of establishing residency? 

 

A. Official Code of Georgia Annotated (O.C.G.A.) 40-5-20 states “any person who is a 
resident of this state for 30 days shall obtain a Georgia driver’s license before operating 
a motor vehicle in this state.” 

 

15.Q. Can a USG undergraduate student classified as in-state retain that classification 
when graduating and then immediately enrolling as a graduate student? 

 

A. Yes, a USG student who originally qualified as an in-state dependent student based 
on his or her Georgia-domiciled parent or U.S. court-appointed legal guardian may 
retain that classification upon graduating and then immediately enrolling in a graduate 
program. The student may be classified as an in-state graduate student provided: 

• There is no evidence that the original classification was made in error; and, 

• The student remained continuously enrolled when graduating and then reenrolling. 

 

 

 

 

 



 
 

Non-Citizen Students 

1.Q. What categories of non-citizens may be considered for in-state classification? 

A. Board of Regents policy 4.3.2.3 addresses the tuition classification of students who 
are not citizens of the United States. According to the policy, “lawful permanent 
residents, refugees, asylees, or other eligible noncitizens as defined by federal Title IV 
regulations may be extended the same consideration as citizens of the United States in 
determining whether they qualify for in-state classification.” A list of eligible categories 
of noncitizens that may be considered for in-state classification and the necessary 
documentation may be found in Table 1 of the Manual for Determining Tuition 
Classification and Awarding Out-of-State Tuition Waivers. Additional information 
regarding “eligible noncitizens” may be found in Volume 1 - Student Eligibility, Chapter 
2 - Citizenship, of the Federal Student Aid Handbook maintained by the United States 
Department of Education. Noncitizen students who are not in a status listed in Table 1, 
including those who are unable to provide documentation of their current, legal status 
in the United States must not be classified as in-state. 

Students who are in a current, legal status in the United States may be considered for an 
out-of-state tuition waiver. Those students who are not in a current, legal status may not 
be awarded an out-of-state tuition waiver. 

 

2.Q. Can a student in Temporary Protected Status (TPS) be classified as an in-state 
student? 

A. No, Temporary Protected Status (TPS) is not a category of eligible non-citizen as 
defined by the Federal Title IV regulations. Therefore, per Georgia code (O.C.G.A. 20-3-
66) and Board of Regents policy 4.3.2.3, students in this status are not eligible to be 
classified as in-state. 

 

3.Q. Can a student who has applied for asylum be classified as an in-state student? 

A. Students who have applied for asylum may not be considered for in-state 
classification until they provide documentation showing they have been granted asylum. 

 

4.Q. Can a student who has applied for lawful permanent resident status be classified as 
an in-state student? 

http://www.usg.edu/policymanual/section4/policy/4.3_student_residency/#p4.3.2.3_classification_of_students_for_tuition_purposes
http://www.usg.edu/assets/student_affairs/documents/TuitionClassManual.pdf
http://www.usg.edu/assets/student_affairs/documents/TuitionClassManual.pdf
http://ifap.ed.gov/ifap/byAwardYear.jsp?type=fsahandbook&awardyear=2009-2010


 
 

A. Students who have applied for lawful permanent resident status cannot be 
considered for in-state classification until they have been granted lawful permanent 
resident status, unless they are currently in a status which falls under “eligible 
noncitizen” as defined by the Federal Title IV regulations. 

 

5.Q. Can a lawful permanent resident be considered for an in-state classification if 
he/she only recently become a permanent resident? 

A. Yes, due to the processing time it usually takes for an application for lawful 
permanent residency to be approved by USCIS, a student is not required to be in that 
status for the twelve months prior to the first day of classes for the term he/she wishes 
to be classified as in-state. The student must be a lawful permanent resident at the time 
the in-state classification is granted and the student must meet the other requirements 
for in-state classification as outlined in BOR policy. 

 

Military Students 

1.Q. Should all students who are a member of the military, or a dependent of a member 
of the military, initially be classified as out-of-state and required to petition for in-state 
classification? 

A. No, students who are a member of the military, or a dependent of a member of the 
military, should not be automatically initially classified as out-of-state and required to 
complete a petition in order to be considered for in-state classification unless 
information provided by the student on his/her application indicates the student, or the 
dependent student’s parent, has maintained ties to another state and/or has not 
assumed the responsibilities of an individual domiciled in Georgia (i.e. registering 
vehicle in the state, paying state income taxes, etc). If all of the information provided on 
the application indicates that domicile has been established and maintained in Georgia 
for the 12 consecutive months immediately preceding the first day of classes for the 
term, then the student should be classified as in-state. Members of the military 
stationed and/or living in Georgia but listing another state as their state of legal 
residence for the purpose of filing (or not filing) state income taxes, typically will not 
meet the requirements for an in-state classification; however, the military member 
and/or his/her dependent may be eligible for the Military Personnel out-of-state tuition 
waiver. 

 



 
 

2.Q. Can a Georgia-domiciled military member, or a dependent of a Georgia-domiciled 
military member, be classified as in-state if the military member is reassigned or 
stationed outside of the state? 

 

A. Yes, Section 511 of the Servicemembers Civil Relief Act (SCRA) states that “a 
servicemember shall neither lose nor acquire a residence or domicile for purpose of 
taxation with respect to the person, personal property, or income of the servicemember 
by reason of being absent or present in any tax jurisdiction of the United States solely in 
compliance with military orders.” In other words, a member of the military who was last 
domiciled in Georgia shall not lose Georgia domicile as a result of moving as required by 
military orders. 

 

3.Q. Can the spouse of a military member be classified as in-state if his/her spouse lists 
their state of legal residence as another state? 

 

A. One spouse does not automatically assume the residency of his/her spouse. The 
student should be considered for in-state classification based upon his/her own status 
and actions. If the student can provide evidence that he/she has established and 
maintained domicile in the state for at least 12 continuous months immediately 
preceding the first day of classes, then an in-state classification would be warranted, 
regardless of the state of residency of the military member. 

 


